1 Μαΐ 2008

Που μας πονεί και που μας σφάζει

Ή αλλιώς "εκεί που ήσουν ήμουνα κι εκεί που είμαι θα ΄ρθεις".

Επειδή μερικές φορές νομίζουμε ότι ζούμε μόνοι μας σε αυτό τον κόσμο. Ότι οι δρόμοι, οι άνθρωποι και τα κτίρια που μας περιτριγυρίζουν είναι αυτά και δεν αλλάζουν. Πώς παντού τα ίδια γίνονται και όλοι τα ίδια κάνουν. Θα ήθελα να σας δείξω την ανάπτυξη και τα σχέδια για ανάπτυξη σε χώρες που ίσως δεν υποψιάζεστε. Όχι στους συνηθισμένους γνωστούς άγνωστους Αμερικάνους, Δυτικό-ευρωπαίους και Γιαπωνέζους. Ούτε καν στους Κινέζους βιομήχανους και στους Άραβες πετρελαιάδες του κόλπου. Χώρες που δεν είναι μακριά σε κάποια απόμακρη γωνιά του κόσμου, αλλά εδώ δίπλα μας, στη γειτονιά μας, στη θάλασσα μας.


Ας ξεκινήσουμε, με τη φτωχική χώρα της Τυνησίας. To project λέγεται "Mediterranean Gate" και έχει συνολικό κόστος 14 δις $. Με την ολοκλήρωση του θα δημιουργηθούν 130.000 θέσεις εργασίας.

Συνεχίστε εδώ, αν αντέχετε.


Συνεχίζω με το Μπακού, την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν. Μια χώρα που χτυπήθηκε από τον πυρετό του πετρελαίου και θέλει να το εκμεταλλευτεί στο έπακρο. Σας παρουσιάζω δύο από τα μεγάλα project. Το πρώτο έχει την ονομασία Crescent Tower και το δεύτερο Full moon rising.
Συνεχίστε εδώ.

Ας δούμε τη Βαρσοβία, την πρωτεύουσα της Πολωνίας και δύο σημαντικά project. Το πρώτο είναι ο πύργος Zlota, με ύψος 192 μέτρα, το δεύτερο είναι απλώς ο ουρανός της πόλης όταν ολοκληρωθούν όλα τα καινούργια έργα.


Συνεχίστε εδώ.


Ας πάμε στο Τελ-Αβιβ, την οικονομική πρωτεύουσα μιας χώρας που βρίσκεται σχεδόν διαρκώς σε εμπόλεμη κατάσταση. Έτσι είναι τώρα:


Αν θέλετε να δείτε πως θα γίνει, κοιτάξτε εδώ.Ένα μόνο project, από την προσφάτως βομβαρδισμένη Βυρηττό σας δείχνω, τα υπόλοιπα να τα δείτε μόνοι σας εδώ. Το σύμπλεγμα ονομάζεται Phoenician Village.Ας μην απομακρυνθούμε πολύ όμως, ας γυρίσουμε στη γειτονιά μας. Ακολουθούν ορισμένα project από την πόλη των Τιράνων:

και το masterplan ανάπλασης του κέντρου:


Περισσότερα εδώ και εδώ.

Μια όμορφη νέα πρόταση έρχεται από την Πρίστινα, πρωτεύουσα του νεότερου κράτος των Βαλκανίων.


Και μια πιο συμβατική πρόταση με την κλισέ ονομασία: World Trade Center, από την ίδια πόλη:


Πιο αναλυτικά, διαβάστε εδώ.


Η όμορφη πόλη του Ζάγκρεμπ, προτείνει:


Τι ετοιμάζει η γειτονική μας Σόφια με το συμβολικό όνομα Ακρόπολις?


και με το συμβολικό όνομα Europa, και το καθόλου συμβολικό ύψος των 170 μέτρων?


Ας κλείσουμε με την Εσπλανάδα από το Βουκουρέστι:
Χμμμμ, λέω να μη συνεχίσω άλλο. Ελπίζω να μη σας κούρασα. Για όσους κατάφεραν και έφτασαν μέχρι εδώ, θέλω να πω ότι το post αυτό δεν έχει σκοπό ούτε να μας προβληματίσει, ούτε να μας κάνει να αισθανθούμε ανταγωνιστικά, ούτε να προχωρήσουμε σε κάτι επειδή το κάνουν και οι άλλοι. Έχει σκοπό κάτι πάρα πολύ απλό: να απομυθοποιήσει. Δεν είναι τίποτα το εγχείρημα των ουρανοξυστών. Όλοι το κάνουν, και πολλές χώρες φτωχότερες από τη δική μας και πολύ μικρότερες πόλεις από την Αθήνα και με πολύ χαμηλότερη πληθυσμιακή και οικονομική πυκνότητα από την πρωτεύουσα μας.

Ένα πράγμα μόνο μας κρατάει και αυτό είναι η νομοθεσία, όχι η αδιαφορία των κατασκευαστών ή των αρχιτεκτόνων.

9 σχόλια:

gm2263 είπε...

Φίλε metroguardian σου βγάζω το καπέλο.

Είναι αδύνατον για οποιονδήποτε δεν έχει μολυνθεί από τα τηλεσκουπίδια και την τάχαμ "προοδευτική" ή δήθεν "ανανεωτική" (γιατί "φιλελεύθερη" σίγουρα δεν είναι) προπαγάνδα από όλα τα μέρη του πολιτικού φάσματος, είναι αδύνατον λέω, όσο και να προσπαθήσει, κάπως να μην νιώσει έστω και μια στιγμιαία θλίψη.

Σίγουρα οι Έλληνες αρχιτέκτονες έχουν και τεχνογνωσία αλλά και τη δυνατότητα να κατασκευάσουν τέτοια κτίρια.

Δέστε ας πούμε τι κατασκευάζει η Μηχανική στη Ρωσία και άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης κάνοντας κλικ εδώ -----------> http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=20030228&postcount=783

Το θέμα είναι: Ποιες είναι οι δυνάμεις που φροντίζουν να μην γίνονται γνωστά αυτά τα επιτεύγματα των συμπατριωτών μας (για να μη μιλήσουμε τι γίνεται με όχι Ελλαδίτες αλλά και ομογενείς στον υπόλοιπο κόσμο).

Ποιες είναι οι δυνάμεις εκείνες οι οποίες δεν αφήνουν να προχωρήσει τίποτε σε αυτή τη χώρα και προτάσσουν -συνεχώς- αφελείς και απληροφόρητους ανθρώπους μπροστά για να ματαιώσουν οτιδήποτε ξεπερνά την μετριότητα του "διαμπερούς" και του "φωταγωγού";

Με ποιο δικαίωμα μια μερίδα στρατευμένων δεν αφήνει όχι να γίνει τίποτα, αλλά να ακουστεί βρε παιδί μου και η άλλη άποψη σε τόσα άλλα πράγματα αλλά και στο αντικείμενο του παρόντος ιστολογίου;

Χώρες οι οποίες πρόσφατα βασανίστηκαν από πολέμους και των οποίων οι πρόσφυγες κατέκλυσαν τη χώρα μας στο πρόσφατο παρελθόν παρουσιάζουν έστω και σε επίπεδο προθέσεων, projects τα οποία είναι -με εξαιρέσεις- έτη φωτός μπροστά σε οτιδήποτε έχει προταθεί από την εσωστρεφή νεο-Ελληνική αρχιτεκτονική κοινότητα.

...και δεν ξέρω αλλά όταν θα ανακοινωθεί ότι κάποιο κτίριο στα Τίρανα (γιατί σε λίγα χρόνια αυτή θα είναι η μόνη πόλη με χαμηλότερα κτίρια από την Αθήνα στα Βαλκάνια) ξεπέρασε τον Πύργο των Αθηνών, ε, όσο και αν δεν είμαι "εθνικιστής" (αλλά ίσως "πατριώτης") κλπ κλπ, ε, θα νιώσω "κάπως".

Μα θα μου πεις "εδώ αυτοί είναι πάμπτωχοι, από τα τσιμέντα θα κρίνουμε την πρόοδό τους;"

Μα, για μια στιγμή βρε παιδιά: Δεν είναι οι παραπάνω εικόνες ενδείξεις καταλυτικών αλλαγών στις πόλεις που αναφέρονται; Δεν πρέπει έστω να καταγραφούν και να προβληματίσουν;

Δηλαδή πως το πιο μικρό ή μεγάλο πράγμα που κατασκευάζεται στην Αθήνα η οποία στο κάτω-κάτω της γραφής ξεκοκάλισε και τρία κοινοτικά πακέτα και έκανε και Ολυμπιακούς- πανηγυρίζεται ενώ πολλαπλασίου μεγέθους και πολλαπλάσιας νεωτερικότητας κατασκευές σε κράτη μέχρι πρόσφατα ανυπόδητων διαγράφονται ή αγνοούνται επειδή θα μας ταράξουν τον ύπνο μας;

Δεν σας φαίνεται ότι εδώ κάτι τρέχει;

Και κάτι άλλο, επειδή παραπάνω ο φίλος metroguardian αναφέρθηκε σε πετροδολλάρια που κατασκευάζουν τέτοια κτίρια στην Τυνησία και το Μπακού:

Και εδώ η Dubai Holdings κατέχει ένα σημαντικότατο μέρος του Marfin Investment Group. Υπάρχει η φήμη ότι η MIG πρότεινε να κατασκευαστούν παρόμοια projects εδώ πέρα αλλά το ΥΠΕΧΩΔΕ φυσικά... γύρισε από την άλλη μεριά και συνέχισε το ροχαλητό του. Επίσης διαβάστε τις δηλώσεις πολιτικών αρχηγών στο post για το πάρκο Ελληνικού. Όταν μια εταιρεία αντιμετωπίζεται με τόσο εμπάθεια και μικροψυχία από εύπορους πολιτικούς αρχηγούς οι οποίοι ξέρουν ότι κάνουν κακό στη χώρα τους με το να προσπαθούν να αποκομίσουν μικροπολιτικά οφέλη αφιονίζοντας αφελείς συμπολίτες μας, πως περιμένουμε να γίνει κάτι;

Και όμως, ήδη είμαστε αρκετοί και πληθαίνουμε με το σκοπό της αντίδρασης απέναντι στη μονομέρεια και τον αστικό παραλογισμό που μας έχουν επιβάλλει.

Εκείνο που μπορούμε να πούμε από εδώ και οπουδήποτε έχουμε βήμα, είναι ότι, έστω με απλοϊκή γραφή ("ναΐφ" που είπε κάποιος αρχιτέκτονας της παλιάς σχολής και εχθρός των ψηλών κτιρίων κάποτε), θα είναι να ζητάμε το δικό μας μερτικό σε ένα κόσμο που αλλάζει, από τα θετικά στοιχεία του οποίου σίγουρα είναι η καθ' ύψος αρχιτεκτονική και κατασκευαστική δημιουργία. Όπως και το ότι θα ζητάμε από καρδιάς, όλοι όσοι μας διαβάζετε και συμφωνείτε (και είστε πλέον ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ το ξέρω), να συνταχθείτε μαζί μας σε μια υψηλή ενατένιση των αστικών μας πραγμάτων

We will keep on walking...

Ares_K είπε...

Όταν ήμουν μικρός, νόμιζα πως το αυτονόητο είναι ταυτόχρονα και το πιο εύκολα αντιληπτό, εκείνο για το οποίο οι εξηγήσεις περιττεύουν. Τελικά, δεν είναι ακριβώς έτσι. Τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Οι άνθρωποι, είμαστε πλάσματα της συνήθειας και, αν δε μας χτυπήσει η ανάγκη για αλλαγή στο κεφάλι (ή στο στομάχι), αυτονόητο είναι το συνηθισμένο, προβλέψιμο και "ασφαλές".

Χρειαζόμαστε ένα ταρακούνημα για να αναθεωρήσουμε τη στάση μας. Και το ν'ανοίξει κανείς τα μάτια του και να κοιτάξει γύρω του, πέρα από τα στενά "γεωγραφικά" και κοινωνικά όρια που καθορίζονται απο τα σπίτι/δουλειά/οικογένεια-γκόμενα/εξοχικό/μπουζούκια, είναι μια αρχή. Το σύμπαν συνεχίζεται και πέρα απο αυτά.

Ανώνυμος είπε...

Οι ουρανοξύστες προορίζονται μόνο για γραφεία ή είναι και για κατοικίες?

gm2263 είπε...

Στις παραπάνω περιπτώσεις είναι κυρίως για γραφεία, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι σε αυτά τα συγκροτήματα δεν θα υπάρξουν πύργοι κατοικιών ή ξενοδοχεία.

Χρήσιμο είναι να σημειωθεί ότι για την Αθήνα εγώ προσωπικά δεν θα πρότεινα να γίνει η αρχή με πύργο κατοικιών αλλά με ένα εμβληματικό συγκρότημα γραφείων-ξενοδοχείων και άλλων δημοσίων και εμπορικών χρήσεων.

Ίσως αργότερα και αφού υπάρξει μια πρώτη αποδοχή του ύψους στον Ελλαδικό χώρο, να είναι δυνατή η κατασκευή κτιρίων κατοικιών. Για αρχή πάντως δε θα το συμβούλευα διότι ενδέχεται να αποτύχει το εγχείρημα. Οι αντιδράσεις μπορεί να είναι περισσότερες και κυρίως, μπορεί να υπάρξει και εμπορική αποτυχία εφόσον άλλο πράγμα για τον Έλληνα είναι το να δουλεύει σε γραφείο με θέα και να φεύγει, και άλλο είναι να κατοικεί κάπου ψηλά συνέχεια.

Αλλά τι λέω, όλα αυτά βέβαια αλλάζουν, και αλλάζουν γρήγορα :)

Κ. είπε...

Για το αν χρειαζόμαστε ουρανοξύστες ή όχι είναι μια μεγάλη κουβέντα (όλο το ενδιαφέρον blog σας είναι αφιερωμένο σ'αυτήν) . Προσωπικά , να δεχτώ ότι υπάρχουν αρκετά άθλια "μικρά" κτίρια στο Λεκανοπέδιο που αν γκρεμιστούν και αντικατασταθούν από 2-3 ουρανοξύστες (με ανάλογη εξοικονόμηση χώρου για πράσινο,κήπους κλπ) θα ήταν καλύτερα για όλους .
Αλλά ρε παιδιά ... από αυτά τα "project" που μας δείχνετε σ'αυτό το post , τι ακριβώς ζηλεύετε ; Μεγαλειώδεις ΑΣΧΗΜΟΙ "λευκοί ελέφαντες" που ΘΑΑΑ γίνουν ΑΑΑΝ γίνουν (ας πούμε για χώρες όπως η Τυνησία πολύ αμφιβάλλω ). Κυρίως όμως ΑΣΧΗΜΟΙ . Τι ακριβώς σας αρέσει από αυτή την ΑΗΔΙΑ της Πρίστινα (το μόνο επιχείρημα θα μπορούσε να είναι πως έτσι κι αλλιώς είναι μια αθλια πόλη που είναι ακόμα πιο άσχημη-ομοίως και για τα Τίρανα) . Οι όντως πανέμορφες πόλεις του Ζάγκρεμπ και της Βαρσοβίας , τι τις θέλουν αυτές τις αηδίες ; Τα μόνα όμορφα αυτού του post είναι αυτά του Tel-Aviv και θα έλεγα και του Μπακου (το ποιοι θα τα χρηματοδοτήσουν και το αν θα έχουν εμπορική επιτυχία πολύ αμφίβολο το βλέπω για το Αζερμπαϊτζάν , αλλά τέλος πάντων) .
Αυτό που θέλω να πω είναι πως αν αυτή είναι η αισθητική των "tall city fans" :), τότε προβληματίζομαι αρνητικά .
Και μια "άσχετη" ερώτηση : Καθώς τα γυάλινα κτήρια είναι και τα πιο ενεργοβόρα , μήπως τέτοιες επιλογές είναι λίγο εκτός εποχής ; H οικολογική παράμετρος λαμβάνεται υπόψη από τους κατασκευαστές των ουρανοξυστών , υπάρχουν και "πράσινοι" ουρανοξύστες ;

Fotinakis Michalis είπε...

Καταρχήν συγχαρητήρια για το εξαιρετικό post, δείχνει πόσο πίσω έχουμε μείνει στην Ελλάδα στο ζήτημα αυτό.
Απλώς θα ήθελα να τονίσω κι εγώ με τη σειρά μου ότι δεν πρέπει να συγχέουμε την κατασκευή τεράστιων projects με την πραγματική εικόνα της οικονομίας μιας χώρας.
Τέλος όσο αφορά το τελευταίο comment: Οι ουρανοξύστες είναι απαραίτητοι σε κάθε σύγχρονη πόλη για τον απλό, απλούστατο λόγο ότι αφήνουν πολύ ελεύθερο χώρο για άλλες χρήσεις. Το να συνδυάζεται και μια αρχιτεκτονική σε αυτά τα κτήρια μαζί με την "πρακτική" χρησιμότητα τους είναι ευπρόσδεκτο. Τώρα αν σε κάποιον δεν αρέσουν κάποια κτήρια, νομίζω ότι είναι καθαρά υποκειμενικό. Τέλος όσο αφορά το "ενεργοβόρα" δε συμφωνώ ότι είναι. Με τις σύγχρονες μεθόδους των κατασκευών κάθε άλλο παρά τέτοιες είναι αυτές οι κατασκευές, χωρίς να βάλουμε και τους ελεύθερους χώρους που δημιουργούνται(πράσινο,πλατείες κλπ).

gm2263 είπε...

Παιδιά, για να μιλήσω τη γλώσσα του συρμού, αλλού είναι το διακύβευμα: Στο ότι οι έως τώρα ανύπαρκτες αυτές πόλεις θέλουν να αναγεννηθούν και σαν μέρος της αναγέννησης τους προτάσσουν ΚΑΙ τα ψηλά κτίρια.

Τώρα όσον αφορά την αισθητική, όντως μερικά από αυτά είναι αμφιλεγόμενα (της Πριστίνας ας πούμε είναι πολύ ογκώδες και λαμβάνοντας υπόψη και το μέγεθος της πόλης, δεν ξέρω αν είναι και βιώσιμο).

Αυτό το οποίο όμως βλέπουμε είναι προσπάθειες αστικής αναγέννησης και αυτό θα έπρεπε να είναι το ζητούμενο και σε εμάς.

Παράδειγμα:

Όσοι ζουν στην Βόρειο-Ανατολική Αθήνα και πρέπει να ρυθμίσουν μια υπόθεση τους στις διάσπαρτες υπηρεσίες της "Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής" πόσες φορές δεν έχουν ταλαιπωρηθεί προσπαθώντας να παρκάρουν σε στενούς δρόμους ανάμεσα στην Αγία Παρασκευή και το Χαλάνδρι, ψάχνοντας για μια "υπηρεσία" ανάμεσα σε δεκάδες κακοκτισμένα κτίρια της δεκαετίας του 80 (πάλι καλά)διάσπαρτα κατα μήκος της Λ. Μεσογείων τα οποία... πάλιωσαν μόλις δόθηκαν σε χρήση;

Και όπως! Λίγο πιο κάτω, περιμένουν ολόκληρες εκτάσεις στην περιοχή πέριξ του υπό περάτωση σταθμού του μετρό του "νομισματοκοπέιου" όπου με δυο-τρείς ουρανοξύστες θα λυνόταν το πρόβλημα. Με 10.000 θέσεις πάρκινγκ, με οργανωμένη διαρρύθμιση κλπ.

Είναι θέμα αισθητικής, νοοτροπίας και αστικής σκέψης.

Ανώνυμος είπε...

Το θεμα φυσικα δεν ειναι οικονομικο ουτε ελλειψης ζητησης χωρων και ενδιαφεροντος για ακινητα.Το θεμα ειναι αν θελουμε να καταστρεψουμε τον οριζοντα της αθηνας με κολλοσιαια φαραωνικου μεγεθους και αμφιβολης αισθητικης κτιρια.Το οτι η Αθηνα εχει μεινει πισω νομιζω οτι ειναι συνειδητη επιλογη και οχι ατυχημα.Ο πυκνος πολεοδομικος ιστος της Αθηνας δεν μπορει να υποστηριξει μεγαλα κτηρια οχι κοντα στο κεντρο και τα μνημεια τουλαχιστον.Το οτι δεν εχουν φτιαχτει συγκροτηματα στα προαστια της πολης(οπως στο Παρισι)ειναι καθαρα θεμα μικροσυμφεροντων.Μαλλον η Αθηνα θα μεινει με τον "ουρανοξυστη της InterAmerican"

gm2263 είπε...

Δε νομίζω ότι αν υπάρξει μια λογικής κλίμακας ανάπτυξη προς τα πάνω ότι θα καταστραφεί ο ήδη βαθύτατα πληγωμένος Αθηναϊκός ορίζοντας. Φυσικά και δε μιλάμε για ανέγερση κοντά σε μνημεία και τοπόσημα. Τώρα όσον αφορά τα μικροσυμφέροντα, αυτό συζητείται εφόσον λογικό είναι ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις. Και σε τι όμως δεν υπήρξαν; Δεν υπήρξαν για μουσεία; Για εμπορικά κέντρα;

Και ναι μεν υπάρχει η λογικοφανής άποψη η οποία λέει ότι η Αθήνα είναι πυκνοχτισμένη. Και όμως!!! Το Ελληνικό και ο Ελαιώνας είναι γύρω στα 15,000 τμ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ. Χώρια η Δραπετσώνα και άλλα μέρη.

Λύσεις υπάρχουν. Υπάρχει θέληση;