13 Φεβ 2008

Ο Ουρανοξύστης ως σύμβολο.

"Give me your tired, your poor,
Your huddled masses yearning to breathe free,

The wretched refuse of your teeming shore.

Send these, the homeless, tempest-tossed to me.

I lift my lamp beside the golden door."


Με τρομάζει που πρέπει να εξηγήσω στους ανθρώπους γιατί το θέαμα αυτό είναι τόσο μεγαλειώδες. Γιατί οι στιλπνές γραμμές που σκίζουν τους αιθέρες πρέπει να έχουν κι άλλους λόγους ύπαρξης πέρα από την αγέρωχη όψη τους. Γιατί η δύναμη που αποπνέουν πρέπει να υποτάσσεται και όχι να υποτάσσει.

Με παραξενεύει που υπάρχουν άνθρωποι που δεν νιώθουν τον ίδιο θαυμασμό για το πνεύμα που προσπαθεί να ξεπεράσει, να κοιτάξει στον ουρανό, να φτάσει ψηλά. Όσο μπορεί πιο ψηλά. Για τη ματιά που θέλει να σταθεί κοντά στα σύννεφα και να κοιτάξει ανεμπόδιστη τις πόλεις και τον κόσμο που απλώνονται γύρω της.Γεννήθηκε στο Σικάγο, στα τέλη του 19ου αιώνα, από ατσάλι, με ένα επίτευγμα της στατικής που του επέτρεψε να υπερβεί τα παλιά όρια του ύψους. Ακολούθησε η Νέα Υόρκη, η αδιαμφισβήτη πρωτεύουσα, με το όνομα της να εμπεριέχεται στο συλλογικό ορισμό της ίδιας της λέξης «ουρανοξύστης».Υπήρξε ο απόλυτος συμβολισμός της εξουσίας, της δύναμης και της οικονομικής υπεροχής. Το status symbol των μεγιστάνων του πλούτου και των πολυεθνικών.

Μάγεψε τις ματιές των νέων για ένα κόσμο άγνωστο, πιο μεγάλο, πιο θαυμαστό. Για ένα κόσμο που υπήρχε, όχι κάπου απροσδιόριστα, αλλά μπροστά τους, εδώ και τώρα.

Έκανε τους μηχανικούς να αισθάνονται ρίγος μπρος στην πρόκληση, τους αρχιτέκτονες ανατριχίλα μπρος στα όρια που δεν υπήρχαν πια.


Έγινε το απόλυτο σημείο αναφοράς για τις μητροπόλεις του κόσμου, δεν μπορούσε να υπάρξει έξω από αυτές, δεν θα υπήρχε χωρίς αυτές. Τους ζήτησε ένα τίμημα για αντάλλαγμα: Ούτε κι αυτές θα μπορούσαν πλέον να υπάρξουν χωρίς αυτόν, να διατηρούν τον τίτλο τους χωρίς να τον αγκαλιάζουν.


___________________________________

*Το clip προέρχεται από την ταινία "Ο θρύλος του 1900" - "La Leggenda del pianista sull'oceano"
**Οι εικόνες προέρχονται κατά σειρά εμφανίσεως από τους: nylocations, new-yorkled, stuckincustoms.

1 σχόλιο:

gm2263 είπε...

no comment...